Statuia Regelui Decebal de la Orsova – cea mai mare din Europa !

Pe malul Dunarii, in apropiere de Orsova, este sculptat intr-o stanca uriasa capul lui Decebal, ultimul rege al Daciei. Sculptura este inalta de 40 m si lata de 25 m. Statuia eroicului rege dac, sculptata dupa modelul celei din stanca Muntelui Rushmore, este cea mai mare din Europa: are cu doar sase metri mai putin decat Statuia Libertatii, cu opt mai mult decat monumentul lui Christos din Rio de Janeiro dar cu aproximativ 10 peste inaltimea legendarului Colos din Rhodos !

Vizavi de chipul din stanca al lui Decebal, pe malul sarbesc al Dunarii, troneaza de doua mii de ani vestita Tabula Traiana, monument ridicat de adversarul sau, imparatul Traian, pentru a marca marsul trupelor imperiale romane spre Dacia. Aici, in apropierea cataractelor de la Cazanele Mici, e locul unde adancimea Dunarii este cea mai mare: 120 de metri.

Dar daca americanii au lucrat la proiectul Rushmore timp de 14 ani, cu peste 300 de sculptori-alpinisti, in zece ani, cu 12 oameni, romanii au reusit sa finalizeze totul.
Lucrarea a fost executata, in ciuda pericolului reprezentat de inaltimi, caldura si vipere, sub conducerea sculptorului roman Florin Cotarcea, gratie savantului si omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, care a sprijinit aceasta realizare cu peste 1.000.000 de dolari.

2014-04-22