Considerat cea mai mare sculptura monumentala din Europa
27 Septembrie 2002 - Considerat cea mai mare sculptura monumentala din Europa Chipul lui Decebal de la Mraconia nu mai seamana cu originalul
• Pentru lucrarile de pina acum s-a folosit o tona de dinamita
• Finantarea a fost de aproximativ un milion de dolari
de Florin LOBDA

La debutul lucrarilor, in septembrie 1994, chipul lui Decebal, sculptat in stinca, in apropierea municipiului Orsova, trebuia sa devina cea mai mare sculptura monumentala din Europa, care sa rivalizeze cu monumentul de la Rushmore din Statele Unite, care reprezinta patru dintre cei mai populari presedinti americani. Dupa opt ani, autoritatile locale considera ca aproximativ un milion de dolari, cit a costat finantarea lucrarilor, reprezinta bani aruncati.
„Au inceput sa-l finiseze, vor sa faca un Decebal modern, cirpesc nasul, au facut buzele mai tivite…“, a spus Eugen Coifan, viceprimarul municipiului Orsova.

Potrivit reprezentantilor municipalitatii orsovene, monumentul, care trebuia sa devina o atractie a zonei, se indeparteaza tot mai mult de copia fidela a regelui Decebal, pe masura ce lucrarile se apropie de final. Lucrarile la sculptura monumentala au inceput la 1 septembrie 1994. Inalta de 40 m si lata de 25 m, situata pe malul Dunarii, in Golful Mraconia, de pe raza comunei Dubova, lucrarile au fost coordonate inca de la inceput de sculptorul in marmura Mario Galeolti, din Pietrasanta - Italia. Initiativa ridicarii celei mai mari statui din Europa, precum si finantarea acestui proiect indraznet au apartinut prof. dr. Iosif Constantin Dragan, profesor, istoric si om de cultura.
Avind in vedere ca pe malul opus al Dunarii se afla celebra Tabula Traiana, monument ce marcheaza marsul trupelor imperiale romane spre Dacia, prin ridicarea statuii respective s-a dorit ca, dupa 2000 de ani, Decebal si Traian sa se afle din nou, in mod simbolic, fata in fata.
Lucrarile sint, in prezent, in faza finala. O echipa de noua alpinisti sculptori din Baile Herculane a lucrat aici in conditii foarte dificile, cite cinci-sase luni pe an, in functie de vreme.

„Te cam sperie imaginea…“

Potrivit viceprimarului Eugen Coifan, ultimele retusuri nu au fost cele mai reusite: „Acum au inceput sa-l finiseze. Vor sa faca un Decebal modern, cirpesc nasul, au facut buzele mai tivite. La inceput semana cu regele dac, dar parca s-a lucrat cu amatori. Nu prea mai seamana cu ce s-a dorit initial, te cam sperie imaginea“. Lucrarile la chipul lui Decebal au consemnat si citeva premiere. Alpinistii au folosit aici, pentru prima data, ciocanele pneumatice. Au urmat apoi defrisarea stincii si stabilirea celor mai bune cai de acces, intr-o zona renumita si prin viperele deosebit de periculoase care si-au facut cuibul aici. Ca etapa premergatoare, s-a realizat un profil, o netezire a stincii. Dupa aceasta prefigurare a capului, s-a facut pozitionarea chipului, in functie de conditiile permise de stinca. Transformarea acestei stinci intr-o sculptura monumentala a fost dificila si din punct de vedere artistic, deoarece a necesitat o lucrare elaborata, care sa dea chipului o expresivitate autentica. Daca la citiva ani de la debutul lucrarilor sculptura era o copie fidela a regelui dac, finisarile ulterioare au dus la o indepartare de original.

Cu doar sase metri mai mic decit Statuia Libertatii

In prezent, la baza sculpturii se afla o mare inscriptie, cu textul: DECEBALUS REX DRAGAN FECIT. Chipul lui Decebal s-a dorit a fi si cea mai mare sculptura monumentala din Europa, dupa modelul monumentului de la Rushmore, Statele Unite, care reprezinta patru dintre cei mai populari presedinti americani. Are cu numai sase metri mai putin decit Statuia Libertatii, cu opt mai mult decit monumentul lui Christos din Rio si zece metri peste inaltimea legendarului Colos din Rhodos. Pentru lucrarile de pina acum s-a folosit o tona de dinamita, iar finantarea lucrarilor a fost de aproximativ un milion de dolari.
„S-a crezut ca se mai aduc imbunatatiri, dar de fapt s-a stricat. Cred ca s-au risipit prea multi bani pe acest proiect. Pina la urma, nu sint banii nostri, dar se puteau face lucruri mari cu aceste sume“, a mai spus viceprimarul Eugen Coifan. Pina la inaugurarea sa oficiala, chipul lui Decebal ar urma sa fie acoperit cu tricolorul romanesc.

2014-04-22