ISTORICUL MONUMENTULUI Astazi, dupa 2000 de ani, marele rege dac continua sa stea de veghe la fruntariile tinutului pe care l-a slujit si aparat pana la moarte. La cativa kilometri de Orastie, pe malul Dunarii, un Decebal maiestuos, monumental, priveste peste timpuri.

Privirea i se-ndreapta catre locul unde, odinioara, romanii taiau drum in stanca de pe malui iugoslav al Dunarii pentru a ajunge in inima Daciei, asa cum o atesta - Tabula Traiana – placă memorială ridicata la ordinul împăratul Traian, pentru a marca marşul legiunilor sale şi a comemora victoriile asupra regatului dac în anul 105.

Este un monument al darzeniei, cutezantei si mandriei.
Un omagiu adus ultimului rege dac de profesorul doctor Iosif Constantin Dragan, fondatorul Fundatiei Europene Dragan.
Om de afaceri de succes, om de cultura, dar si istoric pasionat, cercetator asiduu al istoriei romanilor, Iosif Constantin Dragan crede cu tarie si argumenteaza in opera sa, teoria vetrei “primare de civilizatie" de pe teritoriul stravechi al României, civilizatie care s-a extins pana in Sumer si Egipt, Turcia si tinuturile Greciei, in nord pâna in Scandinavia si in vest pâna in tinuturile stravechi ale Germaniei si Britaniei. Studiile sale, confirmate de specialisti importanti ai celor mai importante universitati din lume, vorbesc despre traci ca urmasi legitimi ai marelui Imperiu Pelasg, care a dat nu numai daco-getii, ci si neamul troienilor, etruscilor, hititilor, macedonenilor .
Statuia lui Decebal modelată în munte, se inalta maiestuos intr-un tinut ce marcheaza originea umanitatii si consemneaza milenii de civilizatie.
Marturie stau descoperirile facute in zona de-a lungul timpului. In pesterile Chindiei si Livadita – la 7 kilometri de Moldova Noua au fost descoperite cele mai vechi semne de viata – datate cu 35.000 de ani inainte de era noastra. – imagini/ilustratie/foto
Stanca, de 128 metri, aflata in zona cataractelor de la Cazanele Mici, acolo unde Dunarea are cea mai mare adancime -120 m, a fost aleasa de catre Josif Constantin Dragan, in anul 1985. Insa lucrarile aveau sa inceapa 8 ani mai tarziu, in 1993. La final, din stanca muntelui se naste chipul lui Decebal Rex- monument remarcabil, unic in lume.

“Neinvinsul rege Decebal, care a preferat sa-si ia viata decat sa depuna armele la picioarele imparatului roman, merita un loc de cinste in peisajul acestei tari, pe care el a aparat-o cu dirzenie, cutezanta si mindrie. Insusi imparatul Traian a stiut sa aprecieze mindria regelui dac, dedicind luptelor crancene pe care le-a dus impotriva acestuia Columna lui Traian, de la Roma. In fond, Traian poate fi socotit urmasul lui Decebal”, spune Iosif Constantin Dragan - initiatorul si finantatorul monumentului.

Odiseea realizarii altoreliefului sculptat in stanca de calcar cu insertii de marmura, infatisand capul regelui Decebal, a durat 10 ani.
O munca titanica, adeseori in conditii extreme. Rezultatul uimeste! Uriasa stanca modelata dupa chipul lui Decebal, tasneste parca din apele Dunarii. Monumentul lui Decebalus Rex este unic prin dimensiuni – 43 de metri inaltime, 25 de metri latime.

Este similiar ca si concept cu ansamblul memorial realizat pe Muntele Rushmore din Dakota de Sud , care infatiseaza busturile sculptate in granit ale presedintilor americani Washington, Jefferson, T. Roosevelt, and Lincoln, dar il depaseste in inaltime. Are cu opt metri mai mult decât monumentul lui Christos din Rio de Janeiro si doar cu sase metri mai putin decât Statuia Libertăţii.

Executia la statuia lui Decebal a inceput in 1993, dupa ce Iosif Constantin Dragan a cumparat muntele ce urma sa fie modelat. Sculptorul italian Mario Galeoti, din Piatra Santa – localitate in care si-a avut atelierele Michelangelo a venit la fata locului, a luat probe pentru analiza rocii si a facut primele schite.
Dificultatea modelarii muntelui, accesul extrem de dificil au impus planificari si pregatiri riguroase. S-au facut masuratori topografice, s-au inlaturat arbustii si vegetatia, s-au dislocat bucatile de piatra nefixate. Au urmat apoi instalarea pontonului pentru instalatiile de aer comprimat si a traseelor de curent electric, amenajarea spatiile de cazare pentru alpinisti, amplasarea schelele a scarile de tip pompier. S-au confectionat pitoane, scripeti, role pentru funiculare.
Nu a fost posibila folosirea utilajelor si de aceea, toate instrumentele de lucru s-au transportat cu barca şi in spinare, in saci de 40-50 de kilograme .
Zece ani, in perioada martie-octombrie , s-a lucrat in doua ture de cate 6 ore.
De fiecare data alpinistii erau nevoiti sa se catere de la baza stancii pana la schela. O operatiune grea si riscanta, care dura o jumatate de ora! Urmau apoi alte ore de lucru istovitoare cu ciocanul pneumatic, spitul si barosul. Bucatile mari de stanca erau dislocate cu dinamita.
In cei zece ani de modelare a muntelui au fost date 20.000 de gauri, s-a folosit o cantitate impresionanta de dinamita, sute de capse si peste 20 de mii de metri de fitil , au fost dislocati 6.000 de metri cubi de stinca.
Dupa sase ani de la inceperea lucrarilor incepe etapa de finisare. Cea mai complexa si de durata operatiune a fost “plombarea” nasului. A fost necesara curatirea cu picamere a intregii suprafete care prezenta fisuri pina cind s-a ajuns la materialul compact. S-au dat gauri adinci de aproape doi metri de o parte si de alta a adinciturii ce urma sa fie plombata. Intre gauri, s-au executat canale pentru a mari priza stincii cu cimentul. Pentru siguranta s-au introdus o armatura din bare otel inox aduse din Italia.
O reala provocare a fost apoi trasportul cimentului, care a impus realizarea unui intreg sistem de scripeti atat intre cele doua maluri ale apei cat si de la platforma de lucru la baza nasului. In anul 2000 se finalizeaza panoul de identificare al monumentului si se sculpteaza inscriptia : “ Decebal Rex Dragan Fecit “.
Finisarea tuturor detaliilor insemna trei ani de munca migaloasa si asidua. In 2004 dupa o munca titanica de un deceniu trasforma-n realitate o initiativa unica, menita sa aminteasca peste timp romanilor cat de mare si glorios le este trecutul, ce rol si loc ocupa-n istoria lumii, pe ce se bazeaza prezentul si viitorul neamului.
Decebal ne priveste si vegheaza din piatra muntelui, la hotarul tinuturilor in care a domnit, a luptat si a murit . Un chip care arata darzenie, demnitate si mandrie, expresiv prin trasaturi, cu o privire dreapta, patrunzatoare si agera, un barbat cu o mare hotarare de sine...Este chipul unui mare rege-erou al istoriei romanilor – “Decebal Rex”

Este un simbol dar si-un indemn lasat noua, de Iosif Costantin Dragan.

Cine face o calatorie spre “Decebal Rex Dragan Fecit” face o calatorie spre originea civilizatiei europene si va afla ca o Europa Unita este cursul firesc al istoriei.
Prof.dr Iosif Costantin Dragan