Redesteptarea nr. 582, 25-31 iulie 2002, pag. 11

Cea mai mare sculptura monumentala din Europa: „Capul lui Decebal”

La 1 septembrie 1994, saptamanalul „redesteptarea” nr. 175 consemna inceperea lucrarilor la sculptura monumentala „Capul lui Decebal” – inalta de 40 m si lata de 25 m, situata pe malul Dunarii, in Golful Mraconia de pe raza comunei Dubova, langa Orosova.
Lucrarile au fost coordonate la fata locului, inca de la inceput, de sculptorul in marmura Mario Galeotti, din Pietrasanta – Italia.

Initiativa ridicarii celei mai mari statui din Europa, precum si finantarea acestui proiect indraznet au apartinut reputatului profesor, istoric si om de cultura, prof. dr. Josif Constantin Dragan. Avand in vedere ca pe malul opus la Dunarii (in Iugoslavia) se afla celebra „Tabula Traiana” – monument ce marcheaza marsul trupelor romane spre Dacia, prin ridicarea statuii respective s-a dorit ca, dupa 2000 de ani, Decebal si Traian sa se afle din nou, in mod simbolic, fata in fata.

Lucrarile sunt, la ora actuala, in faza finala. O echipa de noua alpinisti – sculptori din Baile Herculane au lucrat aici in conditii foarte dificile, cate 5-6 luni pe an in functie de starea vremii. Asa cum spuneam, alpinistii au folosit aici pentru prima data ciocanele pneumatice la 1 septembrie 1994.

Au urmat apoi defrisarea stancii si stabilirea celor mai bune cai de acces, intr-o zona renumita si prin viperele deosebit de periculoase ce si-au facut cuibul aici. Ca etapa premergatoare, s-a realizat un profil, o netezire a stancii, taindu-se excrescentele inutile. Dupa aceasta prefigurare a capului, s-a facut pozitionarea chipului, in functie de conditiile permise de stanca.

Transformarea acestei stanci intr-o sculptura monumentala a fost dificila si din punct de vedere artistic, deoarece basorelieful a necesitat o lucrare elaborata, care sa dea chipului o expresivitate autentica.

La ora actuala, la baza sculpturii se afla o mare inscriptie, cu textul: DECEBALUL REX DRAGAN FECIT

Intr-adevar, aceasta opera a prof. Dragan nu are egal in europa, toti cei care au vazut sculptura monumentala „Capul lui Decebal” fiind impresionati de dimensiunile acesteia si de calitatea artistica a lucrarilor.

Oiata ca si Romania se poate mandri cu o statuie monumentala ce –si gaseste echivalentul doar in faimosul Rusmore Mount din SUA – muntele sculptat in chipurile a patru presedinti americani.

 

Cristian Ghinea

2014-04-15