Redesteptarea nr. 573, 23-29 mai, pag. 1

Departe de tirul intrebarilor lansate de reporteri despre problemele interne, presedintele Ion Iliescu, facand referire al „sculptura  „Capul lui Decebal”, a declarat in compania omologului sau iugoslav, Vojislav Kostunica:
„Sculptura reprezinta un simbol al istoriei noastre nationale”

Vizita presedintelui Ion Iliescu la aniversarea a 30 de ani de la inaugurarea Hidrocentrale „Portile de Fier” a fost indelung asteptata. Aflat inca de joi la Drobeta Turnu Severin, impreuna cu ministrul Transporturilor Miron Mitre, presedintele Ion Iliescu s-a deplasat  vineri dimineata catre Hidrocentrala „Portile de Fier”.

Celor doi li s-a alaturat si ministrul de Externe, Mircea Geoana si ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu, sosit in cursul noptii de joi de la mina Vulcan. In prima faza a manifestarilor, oficialii romani au mers in zona barajului  de pe malul sarbesc, unde au fost intampinati de presedintele Iugoslaviei, Vojislav Kostunica.

A fost prezent si coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, dl. Erhard Busek. Dupa ce au purtat o serie de convorbiri legate de importanta hidrocentralei, cei doi sefi de stat s-au deplasat in portul Orsova, unde s-au imbarcat la bordul motonavei de lux „Mures” si au efectuat o croaziera pe Dunare.

La bordul motonavei cei doi presedinti au tinut o conferinta de presa, in cadrul careia presedintele Ion Iliescu a facut o scurta declaratie referitoare la sculptura „Capul lui Decebal”, monument realizat la initiativa si cu finantarea dl. prof. dr. Josif Constantin Dragan: „Acesta este un simbol al istoriei noastre nationale, care se refera la originile poporului roman din confluenta imperiului roman cu statul dacic.

Este o confluenta de civilizatii, ale caror simboluri au fost cei doi lideri de state: Imparatul Traian si regele dac, Decebal. Astfel s-a nascut o noua civilizatie, care sta la baza limbii, culturii si istoriei poporului roman. Orie opera de arta care invoca asemene momente de cultura este un instrument si un canal de comunicare cu lumea  si de punere in valoare pentru contemporani a radacinilor istorice, a existentei noastre pe aceste pamanturi – deci, inclusiv pentru cunoasterea reciproca, pentru respectul si dezvoltarea relatiilor de buna vecinatate.”.

Sculptura „Capul lui Decebal” este situata pe malul romanesc al Dunarii, in golful Mraconia, langa viaductul cu acelasi nume, pe raza localitatii Dubova. Sculptura are o inaltime de 40 de metri si o latime de 25 de metri. Avand in vedere faptul ca pe malul sarbesc se afla „Tabula Traiana”, prin realizarea acestei sculpturi s-a dorit ca cele doua personalitati eale etnogenezei romanilor sa fie din nou puse fata in fata, in mod simbolic, dupa mai bine de 2000 de ani.

Lucrarile la gigantica sculptura „Capul lui Decebal” au inceput in 1995, iar initiativa si finantarea apartin d-lui prof. dr. Josif Constantin Dragan, coordonarea executiei fiind asigurata de sculptorul italian Mario Galeotti, din Pietrasanta.

 

Doru Iacob

2014-04-16