ORSOVA SI LUGOJUL SUNT LEGATE PRIN PERSONALITATEA PROF. DR. JOSIF CONSTANTIN DRAGAN

In apropierea orasului Orsova, pe raza comunei Dubova, se afla o zona de nemaiintalnita frumusete: golful Mraconia.
Adesea, cei care au drum pe aceste meleaguri sau strabat cu viaductul ce traverseaza bratul Dunarii in acest loc, se opresc pentru a admira o sculptura monumentala, de peste 40 metri inaltime, infatisand Capul regelui dac Decebal.

Lucrarea este unica in Europa, ea avand echivalent doar in celebrul munte Rushmore din Statele Unite, sculptat in chipurile a patru presedinti americani. Pe celalalt mal al Dunarii se afla celebra Tabula Traiana, astfel incat, dupa 2000 de ani, Decebal si Traian se afla din nou, simbolic, fata in fata.

Inscriptia de la baza monumentului, „DECEBALUS REX DRAGAN FECIT”, da un indiciu asupra personalitatii ce a initiat si finantat acest proiect de anvergura: profesorul Josif Constantin Dragan, cel care este printre altele, si Cetatean de Onoare al orasului Orsova.

Marti, 18 aprilie, o echipa a saptamanalului „Redesteptarea” si „RTV Europa Nova” Lugoj a facut o descindere in zona. Lucrarile continua in ritm sustinut si se apropie de final. Am solicitat cateva opinii, la fata locului, unor persoane avizate, in legatura cu acest monument ce a prins chip pe malul romanesc al Dunarii.
Ing. Dorin Inca, primarul orasului Orsova:

„Asa ceva nu mai exista in Europa”

„In primul rand, vreau sa transmit lugojenilor un salut prietenesc prin intermediul saptamanalului „Redesteptarea” si sa-i asigur ca, aici in sudul Banatului, cineva ii iubeste. Ne leaga nu numai originea noastra comuna, banateana, ci si marea personalitate a profesorului Josif Constantin Dragan, Cetatean de Onoare al Lugojului si al Orsovei deopotriva.

Prin acest titlu de onoare, noi, orsovenii, am vrut sa facem o reparatie morala, deoarece dl. profesor se afla de mult timp alaturi de orasul nostru. Imi pare totusi rau ca anumiti orsoveni n-au inteles la timp acest lucru, dar imi pare bine ca am reusit aceasta reparatie morala.

Personalitatea d-lui profesor nu mai este cazul s-o evocam. Dansul este un om deosebit, un bun roman si un model de viata, in special pentru tinerii nostri, care isi cauta modele de urmat in aceasta perioada, a economiei de piata.
Aici, la Orsova, se afla una dintre cele mai cunoscute lucrari ale dansului, desi consider ca nu este inca stiuta pe atat cat merita- mass media ar fi putu face mai mult in acest sens. Este vorba de bustul monumental al lui Decebal, sculptat in stanca, avand dimensiuni uriase, ca sculpturile similare din SUA. In tara si in Europa nu mai este asa ceva. Este o bucurie pentru noi romanii, sa putem promova acest produs extraordinar pe piata mondiala a turismului.

„Este foarte important ca tinerii sa-si cunoasca originea”

Monumentul arata originea noastra si este foarte important ca tinerii sa o cunoasca. Unii zic ca noi nu mai avem timp de istorie – nu este adevarat! Iar dovada se afla la Orsova.
Eu am avut o intalnire scurta, dar fructuoasa cu dl. profesor Dragan, pe care-l asteptam la Orsova. Ne-am gandit ca, pana in iunie, sa facem o zi „Josif Constantin Dragan”, pentru ca si tineretul sa cunoasca opera dansului in domeniul istoric.

Programul a fost lansat, urmeaza sa gasim momentul prielnic pentru intalnire. In luna mai, vom sarbatori intrarea autoritatilor Romane in Orsova, odata cu cuprinderea orasului in Romania Mare, Stiu ca programul d-lui profesor este foarte incarcat, dar noi il asteptam cu drag, pentru ca aceste locuri sunt puternic impregnate de personalitatea dansului”

Col (r) Liviu Groza, istoric, Cetatean de Onoare al municipiului Caransebes:

„Monumentul domina o zona de extraordinara frumusete”

„Mergand cu vaporul inspre Moldova Noua, pe malul drept la Dunarii, se gaseste Tabula Traiana, o daltuire in stanca a drumului facut de imparatul Traian.

Ideea magnificului profesor Josif Constantin Dragan este cum nu se poate mai frumoasa- ca vizavi de aceasta Tabula Traiana sa se inalte, din apele Dunarii, chipul lui Decebal.

Adica, dacii sunt aici si azi. Ei apartin acestui pamant si au luptat pentru el
Din acest pamant se ridica la cer chipul lui Decebal, care, fara, exagerare, domina aceasta suprafata a Dunarii, pe unde trupele romane marsaluiau spre Turnu Severin.
Cred ca de aici a pornit ideea: daca pe Columna Traiana se intalnesc trupele lui Traian si Decebal, fata in fata, in frunte ciu cei doi comandanti de osti, atunci dl profesor Josif Constantin Dragan i-a adus in aceeasi postura chiar in defileul Dunarii, la Cazane, unde natura este de o frumusete extraordinara”.

Prof. Octavian Boiangiu, geograf – Statiunea geografica Orsova, apartinatoare de Universitatea Bucuresti:

„Recent am fost acolo cu un grup de studenti din Timisoara”

„Inainte de a vorbi de monument, vreau sa va spun cate ceva despre zona in care el este amplasat, pentru ca o cunosc bine. Golful Mraconia a fost asemanat, nu fara temei, cu un fiord norvegian, avand o adancime de circa 40 m. El s-a nascut prin invadarea Dunarii de catre apele lacului de acumulare. Capul lui Decebal este sculptat in roca granitica, avand 40 m inaltime. Lucrarea se incadreaza fericit in peisajul inconjurator. Chiar joia trecuta (n.n. 13 aprilie), am facut o vizita la monument, cu studenti ai Facultatii de Geografie de la Universitatea din Timisoara.

 

CRISTIAN GHINEA

2014-04-21